Δεκατέσσερις όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, όπως και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινικού κινήματος η οποία περιλαμβάνει και την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες 13 Ισραηλινοί όμηροι -γυναίκες και παιδιά- επέστρεψαν σπίτια τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών.
Μέχρι στιγμής η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τηρείται.
Πέντε προηγούμενες συμφωνίες ανταλλαγής Ισραηλινών και Παλαιστίνιων
Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, έναντι 150 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ και για μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου, προστίθεται σε συμφωνίες που κατέληξαν στο παρελθόν Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις.
Ακολουθούν πέντε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις ανταλλαγής κρατουμένων Παλαιστινίων και Ισραηλινών:
1983: 4.500 Άραβες κρατούμενοι έναντι 6 Ισραηλινών στρατιωτών
Στις 23 Νοεμβρίου 1983, περίπου 4.500 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, αποφυλακίζονται από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση έξι από τους στρατιώτες του που είχαν αιχμαλωτιστεί έναν χρόνο νωρίτερα στον Λίβανο, μετά από μια συμφωνία με την ΟΠΑ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Οι στρατιωτές είχαν απαχθεί από πολιτοφύλακες της Φατάχ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο.
1985: 1.150 κρατούμενοι εναντίον τριών στρατιωτών
Στις 20 Μαΐου 1985, το Ισραήλ απελευθερώνει σχεδόν 1.150 κρατούμενους, κυρίως Παλαιστίνιους, έναντι τριών Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί το 1982 από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
1997: Απελευθέρωση του ιδρυτή της Χαμάς
Την 1η Οκτωβρίου 1997, το Ισραήλ απελευθερώνει τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, που κρατείτο για περισσότερα από οκτώ χρόνια, καθώς και δεκάδες Παλαιστίνιους και Ιορδανούς πολιτικούς κρατούμενους με αντάλλαγμα δύο Ισραηλινούς μυστικούς πράκτορες. Οι τελευταίοι είχαν συλληφθεί στο Αμάν της Ιορδανίας, αφού είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάλ, επιχειρώντας να του χορηγήσουν ένεση με δηλητήριο.
2004: Παράδοση λειψάνων
Στις 29 Ιανουαρίου 2004, το Ισραήλ απελευθερώνει περίπου 430 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 400 Παλαιστινίων και 23 Λιβανέζων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ. Το τελευταίο επιστρέφει τα λείψανα τριών Ισραηλινών στρατιωτών και αφήνει ελεύθερο έναν Ισραηλινό επιχειρηματία, έφεδρο συνταγματάρχη, τον οποίο κρατούσε από το 2000, τον Ελχανάν Τάνενμπαουμ.
2011: Ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ αφήνεται ελεύθερος μετά από 5 χρόνια αιχμαλωσίας
Στις 18 Οκτωβρίου 2011, ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ ο οποίος είχε απαχθεί και κρατείτο στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2006, αφήνεται ελεύθερος με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.027 Παλαιστινίων κρατουμένων, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι σε δύο στάδια.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια που ένας αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης επιστρέφει ζωντανός.
Τον Οκτώβριο του 2009, 20 Παλαιστίνιες γυναίκες είχαν αφεθεί ελεύθερες με αντάλλαγμα ένα βίντεο που έδειχνε ζωντανό τον Σαλίτ.
Ο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων που αποφυλακίστηκαν το 2011 – μεταξύ αυτών μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Γιάχουα Σινουάρ που έκτοτε έγινε ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα – είχε πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στην ισραηλινή κοινωνία, και τη δημιουργία μιας επιτροπής αρμόδιας για τον καθορισμό κόκκινων γραμμών σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.